Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20 C
Volos
More
    ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔιάφορα - ενδιαφέρονταΈτσι θα γίνουν οι κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς

    Έτσι θα γίνουν οι κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς

    Published on

    Έτσι θα γίνουν οι κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς
    Ποια είναι τα επόμενα βήματα
    Οι στρατιωτικοί ετοιμάζονται για νέες δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση η οποία μέσω του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει…
    την απόφαση του ΣτΕ όπως πρέπει, αλλά όπως εκείνη θέλει. ΟΝΈΟΣ κύκλος αντιπαράθεσης οδηγεί σε αγωγές και κατασχέσεις από τους στρατιωτικούς. Δεν είναι θεωρίες,μπορούν να γίνουν.
    Ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνακόπουλος που έχει αναλάβει τις δικαστικές μάχες των στρατιωτικών εξηγεί σε ενηρωτικό σημειώμά του όλη τη διαδικασία. Όλο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ
    Ποιες είναι οι βασικές νομικές εκτιμήσεις του; Γράφει:
    1.Κατά τη νομική μας άποψη, δεν υφίσταται επί του παρόντος κίνδυνος παραγραφής των σχετικών αξιώσεων, έτσι ώστε να επιβάλλεται η διακοπή της παραγραφής, μέσω αιτήσεως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή σε οποιαδήποτε άλλη αρχή. Θυμίζουμε ότι, τόσο ο ν. 4093/2012 με τον οποίο επιβλήθηκαν οι περικοπές, όσο και η ακυρωθείσα Υπουργική Απόφαση, εκδόθηκαν το Νοέμβριο του 2012, ενώ η καταβολή των μειωμένων αποδοχών και η παρακράτηση των αναδρομικών έλαβαν χώρα (από) τον Ιανουάριο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση διακοπής παραγραφής δεν «κλειδώνει» τα ποσά που δικαιούται κάθε στρατιωτικός και δεν υποκαθιστά την ανάγκη δικαστικής διεκδίκησης, αν το σύνολο των οφειλομένων δεν καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.
    2. Η αξίωση κάθε στελέχους για καταβολή αναδρομικών περιλαμβάνει τις διαφορές αποδοχών για το διάστημα από 1-8-2012 έως σήμερα, αφού ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές/ βαθμολογικές προαγωγές, οι οποίες «ξεπάγωσαν» με το ν. 4093/2012.
    3. Οι όποιες θεσμικές ενέργειες σε επίπεδο Ομοσπονδιών, για άσκηση περαιτέρω πίεσης (όπως η προσφυγή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας), εξ’ ορισμού δεν έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την κατοχύρωση των ατομικών αξιώσεων των στελεχών.
    4. Ο – κατά τη γνώμη μας – ορατός πλέον κίνδυνος που δημιουργείται – πέραν της ολοκληρωτικής μη συμμόρφωσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πιθανό ενδεχόμενο – είναι η μερική (και άραΐ πλημμελής συμμόρφωση, τόσο για το μέλλον, όσο και – ιδιαίτερα – σε σχέση με το ύψος των αναδρομικών που θα αποδοθούν, δηλαδή η μεγαλύτερη ή μικρότερη μη απόδοση των οφειλομένων, κατ εφαρμογή μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά, αντίθετα, ενισχύεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία, όπως και επισήμως πλέον διακηρύσσει, αρνείται να αναλάβει τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από το δεδικασμένο των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά αντιμετωπίζει τις σχετικές αποφάσεις ως πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για κάποιες (!) παροχές προς τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, εφόσον και στο βαθμό που το επιτρέπουν ol δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και/ή η Τρόικα.
    5. Προς αντιμετώπιση του κινδύνου μη απόδοσης του συνόλου των οφειλομένων, μόνος τρόπος διεκδίκησης της διαφοράς που θα δημιουργηθεί είναι – σε πρώτο χρόνο – η κατάθεση αγωγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου. Σημειώνεται δε, ότι η τυχόν σχετική αγωγή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης, αν κατατεθεί πριν την ενδεχόμενη δυσμενή νομοθετική ρύθμιση, αφού, κατά τον τρόπο αυτό, θα έχει δημιουργηθεί εκκρεμοδικία, στην οποία – με βάση τη μέχρι σήμερα νομολογία – δεν επιτρέπεται νομίμως να επέμβει ο νομοθέτης.
    Ξεκαθαρίζουμε, ευθύς εξαρχής, ότι η εν λόγω δυνατότητα άσκησης αγωγής δεν αφορά σε όποιον – παρά τα ανωτέρω – πιστεύει ότι η Ελληνική Πολιτεία θα εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ και θα καταβάλλεί το σύνολο των αναδρομικών (σε αυτή την περίπτωση δε θα μένει αντικείμενο διεκδίκησης και αν έχει ασκηθεί αγωγή, η σχετική δίκη θα καταργηθεί). Δεν αφορά, ομοίως, σε όποιον επιλέξει από τώρα να πάρει 6,τι του δοθεί, όταν και αν του δοθεί, ακόμα κι αν η αξίωσή του με βάση το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι μεγαλύτερη.Όποιος ενδιαφέρεται, όμως, να κατοχυρώσει νομικά, κατά το δυνατόν, την αξίωση του, θα πρέπει να ασκήσει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτόδικείου.
    Πηγή: onalert.gr

    #sidebar-wrapper, #midsidebar-wrapper, .gapad2, .blog-pager, .post-header-line-1, .post-footer { display:none !important;} #main-wrapper { width:98%!important;} .post { width:98%!important; }

    Latest articles

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    More like this

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...