Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Volos
More
    ΑρχικήΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΔηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της...

    Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου σχετικά με.

    Published on

    Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου σχετικά με:

    • εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν κατά παραγγελία ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις κ.λπ.,
    • εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε τράπεζες,
    • σύλληψη 20χρονου για επίθεση σε βάρος φιλάθλου στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και
    • ταυτοποίηση τριών ατόμων για ρατσιστική επίθεση σε βάρος 39χρονου υπηκόου Πακιστάν, στον Ασπρόπυργο

    Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

    Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας .

    Η σημερινή μας παρουσίαση αφορά σε δυο υποθέσεις που σχετίζονται, η πρώτη με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εκτελούσε κατά παραγγελία ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου) και η δεύτερη με εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ενέχεται σε ένοπλες ληστείες Τραπεζών και κλοπές οχημάτων.

    Η πρώτη υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου συγκρότησης και δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας σχεδίασαν, μεθόδευσαν και εκτέλεσαν διπλή ανθρωποκτονία ζευγαριού αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, την 03 Φεβρουαρίου 2017, μέσα στο διαμέρισμα όπου διέμεναν στο Περιστέρι, μπροστά στην 17χρονη κόρη τους και στον 28χρονο γιό τους.

    Θέλω να επισημάνω ότι από την προσεκτική αυτοψία του τόπου του εγκλήματος, την ανάλυση του περιστατικού και του modus operandi και με δεδομένα – ιδιαίτερα- την πλήξη των θυμάτων με βολή στο κεφάλι, την απουσία ιχνών διάρρηξης και ενδείξεων πάλης ή αντίστασης, αλλά και από επιμέρους ερευνητικά δεδομένα προσανατολιστήκαμε, από τα πρώιμα στάδια της έρευνας, σε υπόθεση που παραπέμπει σε «συμβόλαιο θανάτου».

    Πράγματι από την πολύμηνη έρευνα διακριβώθηκε όλη η αλληλουχία των γεγονότων, που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία «κατά παραγγελία», η οποία δόθηκε με κίνητρο τις οικονομικές διαφορές που είχαν με το 53χρονο θύμα και με ταυτόχρονη δολοφονία της συζύγου του, για να μην υπάρχουν μάρτυρες.

    Από την συνδυαστική ανάλυση του προανακριτικού υλικού και τη μεθοδική αστυνομική έρευνα καταφέραμε αρχικά να συλλέξουμε στοιχεία που μας οδηγούσαν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων δραστών, τους οποίους στη συνέχεια διακριβώσαμε πλήρως.

    Ακολούθως, μετά από εκτεταμένες έρευνες σε περιοχές την Βορειοανατολικής Αττικής και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταφέραμε να τους εντοπίσαμε και να προχωρήσουμε στη σύλληψη τους.

    Πιο αναλυτικά, έχουμε συλλάβει συνολικά τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα 29χρονο υπήκοο Αλβανίας και δυο ημεδαπούς 32 και 20 ετών, που συγκροτούν τους φυσικούς αυτουργούς καθώς και 46χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος μαζί με από ένα ακόμα ομοεθνή του, ο οποίος αναζητείται, αποτελούν τους εντολείς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του ζευγαριού.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα οι δυο ηθικοί αυτουργοί χρωστούσαν μεγάλο χρηματικό ποσό στο 53χρονο θύμα και για το λόγο αυτό έδωσαν την παραγγελία για τη δολοφονία τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του, με χρηματική αμοιβή 30.000 ευρώ για τον καθένα.

    Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε ερευνητικό επίπεδο η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ένα ακόμα λόγο.

    Η εξιχνίαση βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, σε αποτελέσματα ερευνητικών διαδικασιών και ενεργειών, καθώς η απουσία ιχνών που να συνδέουν την παρουσία των δραστών στο χώρο του εγκλήματος μεγιστοποιούσε το βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης.

    Για το λόγο αυτό θέλω να απονείμω τα εύσημα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, γιατί ήταν τέτοια η πληρότητα της έρευνας που δεν άφησε περιθώρια στους εμπλεκομένους, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

    Όλοι οι συλληφθέντες αποδέχτηκαν πλήρως και περιέγραψαν επακριβώς τις πράξεις και τους ρόλους, που τους αποδίδονται στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας.

    Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής χειρίστηκε και τη δεύτερη υπόθεση, που αφορά σε σύλληψη μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε Τράπεζες καθώς και κλοπές οχημάτων.

    Μετά από μεθοδική και επισταμένη έρευνα καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τρία μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και άτομο το όποιο είναι δραπέτης από τις Φυλακές Χανίων.

    Στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάσαμε την ληστεία που διαπράχτηκε το μεσημέρι της 9 Οκτώβριου 2017, όταν δύο από τους συλληφθέντες, φορώντας ο ένας κράνος μοτοσικλετιστή και ο δεύτερος μάσκα σιλικόνης εισήλθαν σε υποκατάστημα τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο και με την απειλή περιστρόφου και χειροβομβίδας ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.

    Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης καταφέραμε ακόμα να ταυτοποιήσουμε τη δράση των συλληφθέντων και σε πολλές υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων, ενώ εξετάζεται η συμμέτοχη τους και σε άλλες ανεξιχνίαστες ληστείες και σε διαφορές συναφείς εγκληματικές πράξεις.

    Για την υπόθεση αυτή εντοπίσαμε και κατασχέσαμε συνολικά 12.495 ευρώ, προερχόμενα από τη συγκεκριμένη ληστεία. Κατασχέσαμε ακόμα ρούχα και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία, κλεμμένο ι.χ.ε. αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα καθώς και περίστροφο.

    Προτού δώσω το λόγο στην εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος Αστυνόμο Β Ροτζιώκου Ιωάννα για τις λεπτομέρειες των υποθέσεων θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο επίκαιρες υποθέσεις που χειρίζεται η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

    Η πρώτη αφορά την επίθεση σε βάρος 20χρονου ημεδαπού την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων της Ελλάδας και του Γιβραλτάρ στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

    Από την ανάλυση του προανακριτικού υλικού καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τα στοιχεία τριών από τους δράστες της επίθεσης και συγκεκριμένα δυο ημεδαπών, ηλικίας 20 και 26 ετών και ενός υπηκόου Αλβανίας, ηλικίας 34 ετών.

    Ο 20χρονος ημεδαπός συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για ληστεία, επικίνδυνες βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τον εξωσχολικό αθλητισμό, οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπόλοιπων δραστών συνεχίζεται.

    Η δεύτερη αφορά σε περιστατικό ρατσιστικής βίας σε βάρος 39χρονου υπηκόου Πακιστάν, τις απογευματινές ώρες της 07 Οκτώβριου 2017 στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Από την προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ταυτοποιήθηκε αρχικά 17χρονος ημεδαπός και στη συνέχεια άλλοι δυο ημεδαποί για τη συμμέτοχη τους στην επίθεση.

    Η δικογραφία που σχηματίσαμε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση.

    Σας ευχαριστώ.

    Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

    Καλησπέρα σας,

    Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές ομάδες, οι οποίες διέπρατταν κατά παραγγελία ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις και ένοπλες ληστείες σε τράπεζες.

    Στην πρώτη περίπτωση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις και άλλες εγκληματικές πράξεις.

    Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκε η διπλή ανθρωποκτονία 53χρονου υπηκόου Αλβανίας και της 50χρονης συζύγου του, που έλαβε χώρα εντός της οικίας, που διέμεναν με τα δύο παιδιά τους, στο Περιστέρι Αττικής την 03η Φεβρουάριου 2017. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμέτοχη τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

    Δράστες είναι 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, (2) ημεδαποί ηλικίας 20 και 32 ετών, φυσικοί αυτουργοί των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών, καθώς και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46 και 53 χρόνων, ηθικοί αυτουργοί αυτών.

    Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων και συνελήφθησαν οι (4) εξ’ αυτών, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας, δεύτερος ηθικός αυτουργός (εντολέας) των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών.

    Ως προς το χρονικό της διπλής ανθρωποκτονίας, πρώτες πρωινές ώρες της 03ης Φεβρουαρίου 2017, οι δράστες εισήλθαν σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο Περιστέρι, όπου διέμενε το ζεύγος μαζί με τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 17 και 28 ετών και αφού τραυμάτισαν θανάσιμα στο κεφάλι, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, το ζευγάρι, απεχώρησαν αφαιρώντας πορτοφόλι.

    Σημειώνεται, ότι για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα από εξειδικευμένα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ από την ανάλυση του τόπου και τρόπου δράσης ( Modus Operandi ) της οργάνωσης καθώς και του γενικότερου προσεκτικού σχεδιασμού, προκύπτουν ενδείξεις για την κατάταξη της ανθρωποκτονίας, με βάση το κίνητρο, που παραπέμπουν σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα «κατά παραγγελία».

    Ειδικότερα, όπως προέκυψε το θύμα (53χρονος Αλβανός υπήκοος) είχε επαφές με άγνωστους ομοεθνείς του, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια κάνναβης, ενώ με κάποιους από αυτούς είχε και οικονομικές διαφορές.

    Στο πλαίσιο των ερευνών, διακριβώθηκε ότι οι διαφορές αυτές, αποτέλεσαν και το λόγο που οι φυσικοί αυτουργοί διέπραξαν τη διπλή ανθρωποκτονία κατά παραγγελία που δόθηκε από τους ηθικούς αυτουργούς. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξουν μάρτυρες, δολοφόνησαν και την σύζυγό του.

    Ενδεικτικό της αλληλουχίας των γεγονότων είναι, ότι οι δράστες πριν την τέλεση του εγκλήματος είχαν επικοινωνίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ηθικούς αυτουργούς για τη λήψη εντολών, ενώ μετά την τέλεση αυτού, ενημέρωσαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πράξης τους, προκειμένου να τους καταβληθεί το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο.

    Από τη συνδυαστική ανάλυση του προανακριτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών στην υπό έρευνα υπόθεση, καθώς και οι ρόλοι που κατείχαν.

    Κατόπιν τούτου, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε Αττική και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, τον εντοπισμό και σύλληψη των τεσσάρων εκ των πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

    Σημειώνεται ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθώς:

    • ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας που συνελήφθη, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για τα αδικήματα – μεταξύ άλλων – της ληστείας, των κλοπών κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και
    • ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας που αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η δραστηριότητα της οποίας συνίσταται στη διάπραξη «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονιών, καθώς και στην τέλεση ληστειών και εκβιάσεων, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Ένταλμα Σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε χθες (11-10-2017), στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση.

    Στη δεύτερη περίπτωση, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες τραπεζών και κλοπές οχημάτων και εξιχνιάστηκε άμεσα η ληστεία που πραγματοποιήθηκε σε τράπεζα στο Παλαιό Φάληρο, την 9η Οκτωβρίου 2017.

    Ύστερα από οργανωμένες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017, σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν (3) μέλη της ομάδας και συγκεκριμένα, (3) ημεδαποί ηλικίας 38, 39 και 46 ετών.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, ληστείας και πλαστογραφίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, της αντίστασης, της απόδρασης κρατουμένου, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

    Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί, πέραν της ληστείας στην τράπεζα και (2) κλοπές οχημάτων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε ανεξιχνίαστες ληστείες τραπεζών και στη διάπραξη παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

    Ως προς το χρονικό εξιχνίασης της υπόθεσης αναφέρεται ότι, μεσημβρινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017, οι δύο εκ των συλληφθέντων φορώντας ο ένας κράνος και ο δεύτερος μάσκα σιλικόνης, εισήλθαν σε υποκατάστημα τράπεζας, στο Παλαιό Φάληρο και με την απειλή όπλου και χειροβομβίδας ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους.

    Στη συνέχεια αφαίρεσαν από τα ταμεία περισσότερα από 13.400 ευρώ και διέφυγαν από το σημείο της ληστείας με δίκυκλη μοτοσικλέτα.

    Άμεσα ενεργοποιήθηκε η ειδική ομάδα αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017 συνελήφθησαν σε περιοχή των Αθηνών τα δύο μέλη της ομάδας (38χρονος και 39χρονος). Μάλιστα, κατά τον εντοπισμό τους ο 39χρονος προσπάθησε να διαφύγει εμβολίζοντας υπηρεσιακό όχημα, ενώ προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, προέβαλε σθεναρή αντίσταση, απωθώντας τους αστυνομικούς.

    Ακολούθως σε αστυνομική επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 46χρονος ο οποίος είναι δραπέτης καταστήματος κράτησης της χώρας, καθότι την 28η Aυγούστου 2017 αφού τελείωσε η άδεια του δεν επέστρεψε στο κατάστημα κράτησης.

    Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • (12.495) ευρώ,
    • περίστροφο και (6) φυσίγγια
    • πλαστό δελτίο ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών,
    • πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Ρουμανικών Αρχών,
    • κλεμμένο αυτοκίνητο,
    • κλεμμένη μοτοσικλέτα,
    • κράνος, ρούχα και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ληστεία,
    • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

    Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή.

    (Παρατίθεται πίνακας με την δραστητιότητα των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής για το χρονικό διάστημα από 01 εώς 12 Οκτωβρίου 2017)

    Latest articles

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    Ετήσια κοπή Βασιλόπιτας

    Πρόσκληση των μελών μας στην Κοπή Βασιλόπιτας του συνδέσμου μας στο εστιατόριο ΕΡΓΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ...

    Ε.Λ.Α.Π.Ο.Α.Σ.Α. Ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    O ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ίδρυσης και Λειτουργίας του Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων...

    More like this

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    Ετήσια κοπή Βασιλόπιτας

    Πρόσκληση των μελών μας στην Κοπή Βασιλόπιτας του συνδέσμου μας στο εστιατόριο ΕΡΓΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ...