Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.8 C
Volos
More
    ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΣΥΝΤΑΞΕΙΣΠως θα επιστραφούν έως και 3.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

    Πως θα επιστραφούν έως και 3.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους

    Published on

    Έως και 3.000 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους από τις αρχές του έτους ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι,καθώς το υπουργείο Εργασίας θα τους επιστρέψει τη θετική διαφορά από τις παράνομες κρατήσεις υπερ ΕΟΠΥΥ ύψους 250.000.000 ευρώ που τους επέβαλε επί 4,5 χρόνια.

    Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα επιστραφούν μέσα στο 2018 τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλομένων συντάξεων.

    Τα ασφαλιστικά ταμεία παρερμηνεύοντας μια ασάφεια του Ν.2084/1992 για το πως πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) στις συντάξεις υπερ του ΕΟΠΥΥ, παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ότι έπρεπε.

    Συγκεκριμένα, η εισφορά υπολογιζόταν (για 4,5 χρόνια) επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού (δηλαδή των συντάξεων μετά τις περικοπές του μνημονίου) όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Αυτό σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 3.000 ευρώ.

    Μετά από χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων μέσω των συλλόγων τους όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή χθεσινή κινητοποίηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο και να του παραδώσει το πόρισμα στις αρχές του 2018, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.

    Φυσικά για την υλοποίηση μιας τέτοια ενέργειας θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι -ως είθισται- αντιδρούν σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με εκροές χρημάτων και ειδικά υπερ των συνταξιούχων.

    Το ζήτημα θα τεθεί στο ραντεβού με το κουαρτέτο τον Οκτώβριο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και εφόσον αποσπάσουν το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σενάριο επιστροφής τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

    Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις, αφού συμψηφιστούν με παλαιά χρέη ή μελλοντικές υποχρεώσεις των δικαιούχων τους. Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016.

    (insider)

    Latest articles

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    Ετήσια κοπή Βασιλόπιτας

    Πρόσκληση των μελών μας στην Κοπή Βασιλόπιτας του συνδέσμου μας στο εστιατόριο ΕΡΓΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ...

    Ε.Λ.Α.Π.Ο.Α.Σ.Α. Ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    O ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ίδρυσης και Λειτουργίας του Ειδικού Τραπεζικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων...

    More like this

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    Ετήσια κοπή Βασιλόπιτας

    Πρόσκληση των μελών μας στην Κοπή Βασιλόπιτας του συνδέσμου μας στο εστιατόριο ΕΡΓΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ...