“Κεραυνοί” Κανέλλη για εξοπλισμούς ΜΤΣ και για “ζητιανιά” που δεν αξίζει στους στρατιωτικούς
Ακόμη κι όσοι διαφωνούν με τις πολιτικές απόψεις της Λιάνας Κανέλλη δεν μπορούν να αρνηθούν ότι δεν φοβάται να λέει αλήθειες. Οι οποίες είναι και μεγάλες και πικρές. Στην παρέμβασή της στην συζήτηση του νοσμοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που γίνεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς , στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στους απόστρατους. Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν για τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη έκανε λόγο για “ζητιανιά” που δεν αξίζει στους στρατιωτικούς .
Όλη η παρέμβασή της:
“…Εδώ στη νομοθεσία μακράν από εμάς και φαντάζομαι και από εσάς και όλους τους παριστάμενους συναδέλφους, παρατηρείται δίκη προθέσεων και θέσεων. Εγκληματικά αποτελέσματα παράγουν εγκληματικές πολιτικές και η εγκληματική πολιτική δεν σημαίνει υποκειμενική ευθύνη της ανάμειξης σε σκοτεινές ιστορίες. Τούτο για να σας «ανακουφίσω» σε προσωπικό επίπεδο και ειλικρινά το εννοώ. Όπως είδατε, οι θέσεις μας σχετίζονται με τα αποτελέσματα που παράγει μια συγκεκριμένη πολιτική.
Τι να επικαλεστώ για να γίνω πιο απλή και πιο κατανοητή σε αυτό που θέλω να πω; Τις δηλώσεις Παππά ότι το Αιγαίο χρειάζεται πλοία δύο χιλιάδων τόνων και όχι έξι χιλιάδων, διότι είναι δύσκολα αλλά πήραμε έξι χιλιάδων επειδή τα χρειαζόμαστε για τη Λιβύη;
Να μιλήσω για το ψυχικό, το σωματικό, το πολιτικό, το ηθικό κόστος επεμβατικών ενόπλων δυνάμεων προς ξένες χώρες υπό συνθήκες που δεν νομιμοποιούν την άμυνα της χώρας;
Να μιλήσω για σύνορα τα οποία παίζονται με βάση Διεθνείς Συμβάσεις και διεθνείς υποχρεώσεις και είδαμε τα αποτελέσματα;
Να ανοίξω και μια συζήτηση για να γίνει κατανοητή η θέση μας και ως προς την ασάφεια ορισμένων πραγμάτων; Τα αντισταθμιστικά οφέλη και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες δεν είναι για να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις ανεξάρτητες, κυρίαρχες, ουσιαστικές που έχουν ως κύριο και πρώτο μέλημα την άμυνα της πατρίδας και την προστασία των συνόρων της. Η ΕΕ δεν επιθυμεί σύνορα και το γνωρίζετε αυτό. Έχει και διαφοροποιημένα σύνορα και λυπάμαι που χρειάζεται δευτερολογία σε προσωπικό επίπεδο για να εξηγηθεί αυτό το πράγμα.
Δεν είναι ίδια τα σύνορα, ούτε της ίδιας βαρύτητας στην ΕΕ και το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα αυτό. Επομένως, η επισήμανση μεγαλοστομιών ή ασαφειών είναι αυτονόητη.
Δεν την πήρε ο πόνος ξάφνου την ΕΕ να καταργήσει τα αντισταθμιστικά οφέλη ούτε είναι προϊόν μιας ουσιαστικής ΚΠΑΑ. Μεγάλα συμφέροντα παίζονται στην ΕΕ, το ξέρετε καλύτερα από εμένα και ειδικά οι στρατιωτικοί που το ζουν στο πετσί τους. Δεν προκύπτει και δεν υπάρχει πουθενά στη φιλοσοφία και την αντίληψη ότι οι επιχειρήσεις θα είναι ελληνικές. Εάν θέλετε λοιπόν να πατάξετε ή να διορθώσετε αυτά που είπατε, θα κριθείτε. Εγώ θυμάμαι τη στάση σας και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω, όπως και δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός εδώ μέσα. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και δεν κάνω δίκη προθέσεων.
Αμφισβητώ μια πολιτική, η οποία δεν είναι ούτε κυρίαρχη ούτε ανεξάρτητη ούτε λαϊκή. Να το τονίσω και να το διευκρινίσω ξανά λοιπόν, ότι δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός, δεν υπάρχει «πατριωτικόμετρο» εδώ μέσα. Κρινόμαστε όμως από το αποτέλεσμα του τι παθαίνει ενδεχομένως η πατρίδα και τι εξυπηρετεί συμφέροντα και τι όχι. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του ανθρώπου που έχει ορκιστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον έχετε στείλει στην Καμπούλ, την Κανταχάρ και το Νταρφούρ, ούτε εκείνον που κάνει τον υπερασπιστή των εφοπλιστικών συμφερόντων από Πειρατές ανοικτά της Σομαλίας, ούτε εκείνον που υποχρεώνεται να μαζεύει μετανάστες από το Αιγαίο που πνίγονται σαν τα σκυλιά. Οφείλει να το κάνει με ύφος και ήθος ουμανιστικό εν καιρώ ειρήνης. Αυτό λοιπόν ως προς τη μία διευκρίνιση.
Εάν θέλατε να πατάξετε και να κλείσετε το θέμα,(σ.σ των ααντισταθμιστικών” γιατί δίνετε προθεσμία μέχρι το 2016;
Οι διευκρινίσεις που μας έδωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για ποιό λόγο δεν εμπεριέχονται στην Εισηγητική Έκθεση; Δεν μπορεί να υπάρχει στην Έκθεση προσέγγιση των ζητημάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τα οποία απουσιάζουν από το νομοσχέδιο και να τα βλέπουμε μετά σε κατάθεση τροπολογιών. Πώς να το κάνουμε τώρα δηλαδή;
Ας φέρνατε ένα άρθρο για τη ρύθμιση των ζητημάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μη μας το φέρνετε όμως ως τροπολογία, ειλικρινά σας το λέγω, διότι μας φέρνετε σε δύσκολη θέση. Μιλάμε για το πολύπαθο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ζητήματα απληρωσιάς. Πού να τους πάμε; Στο καθεστώς της Σύρου και τους υπόλοιπους;
Όλα αυτά μοιάζουν με ζητιανιά, σαν να βγαίνεις με δύο τροπολογίες να ζητήσεις κάτι από τα αντισταθμιστικά οφέλη για να πληρώσεις ανθρώπους οι οποίοι δεν φταίνε. Ογδόντα εδώ, ενενήντα παρακεί, δεκαπέντε παραπέρα..
Να σας πω κάτι, δείτε το tonnage του τεράστιου κεφαλαίου, δείτε ένα από τα πλοία που έχουν παραγγελθεί από τον Εμπορικό Στόλο της χώρας. Δεν είναι εδώ. Περιμένετε ότι θα σωθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ικανότητα, το εργατικό δυναμικό της χώρας, οι απίστευτες δυνατότητες ακόμη και του τελευταίου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτή την πολιτική; Δεν θα γίνει, αυτό θα ήθελα να σας πω, χωρίς να αμφισβητώ την καλή πρόθεση και την ακεραιότητα κανενός. Η ιστορία του καθενός γράφεται και κρίνεται εκ του αποτελέσματος.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράξει από μια σφαίρα, ένα γιλέκο, ένα όπλο και ένα υποπόδιο για να στηρίξει κάτι που είναι δική της παραγωγή και βγαίνει από τα δικά της χέρια, με δικό της σχεδιασμό που καλύπτει αποκλειστικά και απόλυτα τις δικές της ανάγκες. Δεν υπάρχει και σας τα έχω τονίσει από την εποχή που οι ΜΟΜΑ του στρατού έκαναν καλύτερους δρόμους από την ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, αλλά δεν έπαιρναν δουλειές στη Σαουδική Αραβία. Και ο νοών νοείτο. Περιμένουμε λοιπόν να ξέρετε την Πέμπτη, πέρα από διευκρινίσεις και καταλόγους, ποσά συμβάσεων, ποιες συμβάσεις είναι υπό συζήτηση στο τρίμηνο, ποιες έχουν βγάλει πρόγραμμα, τι διακυβεύεται και κάπως έτσι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το minimum υποτετραπλάσιο, δηλαδή το 25% και θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε για τι πράγμα μιλάμε”.
.onalert.gr
Αναρτήθηκε από politikanet
#sidebar-wrapper, #midsidebar-wrapper, .gapad2, .blog-pager, .post-header-line-1, .post-footer { display:none !important;} #main-wrapper { width:98%!important;} .post { width:98%!important; }