Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
26.2 C
Volos
More
  ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔιάφορα - ενδιαφέρονταΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ-Ξεπερνώντας τα όρια

  ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ-Ξεπερνώντας τα όρια

  Published on

  Posted by netakias.com στο Μαΐου 19, 2017

  kubernoepitheshΞεπερνώντας τα όρια της μαγείας

  Για να είμαι ειλικρινής, η μικρή παρέμβαση αυτή ήταν απρόσμενη. Εκεί που ετοιμάζαμε μερικές γραμμές για την τουριστική προοπτική του Νομού Σερρών,μας έπιασε στον ύπνο η κυβερνοεπίθεση. Σαν σεισμός γενικά δεν ήταν αισθητός. Πιθανότατα κανείς από τους γνωστούς μας δεν έπεσε θύμα του. Ωστόσο ο μικρός αυτός σεισμός στους έμπειρους σεισμολόγους ήταν αρκετός για να επισημάνει ότι το ρήγμα έχει ξεκινήσει.

  Ο Άρθουρ Κλαρκ πριν χρόνια είχε θέσει τους τρεις Νόμους του:

  ■ Όταν ένας καταξιωμένος αλλά ηλικιωμένος επιστήμονας λέει ότι κάτι είναι δυνατόν, τότε έχει οπωσδήποτε δίκιο. Όταν αναφέρει ότι κάτι είναι αδύνατο, τότε έχει πιθανότατα άδικο.

  ■ Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του πιθανού είναι να ταξιδέψουμε λιγάκι πιο πέρα από αυτά, στα όρια του αδύνατου.

  ■ Οποιαδήποτε επαρκώς ανεπτυγμένη τεχνολογία δεν μπορεί να διακριθεί από τη μαγεία.

  Πριν τρία χρόνια είχα γνωρίσει έναν υπέροχο, οξυδερκή Γερμανό, ο οποίος είχε την ικανότητα να ξεκλειδώνει με μιας τον υπολογιστή μου, παρά το συνθηματικό, και να βρίσκει σε ελάχιστα λεπτά τον κωδικό του e-mail μου. Αυτά τα έκανε για πλάκα. Το νόμισμα με το οποίο συναλλασσόταν ήταν το bitcoin, το οποίο, όταν ήθελε να μετατρέψει σε πραγματικό χρήμα, το έκανε μέσω μιας Τράπεζας στην Ινδονησία. Μη με ρωτήσετε γιατί και πως τα έκανε αυτά, διότι θα επικαλεστώ τον τρίτο νόμο του Άρθρουρ Κλαρκ, ότι όλα αυτά που έκανε, μου φαινόταν μαγικά.

  Ο Έρικ Μπρίντζολφσον του ΜΙΤ, στο κλασικό πλέον «Race against the machine» συμφωνεί με τον Στήβεν Χώκινγκ στο ότι «Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή εάν ο πλούτος που προέρχεται από τις μηχανές διαμοιράζεται, αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να καταλήξουν οικτρά φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου».

  Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα ανησυχούσαμε. Ως ωραίοι και Έλληνες θα καθόμασταν αναπαυτικά στην οθόνη μας και θα περιμέναμε τον από μηχανής θεό. H μαζική κυβερνοεπίθεση ωστόσο μας έδωσε την ικανότητα να διακρίνουμε για λίγο αυτό, που μέχρι χθες ήταν αδύνατο και σήμερα είναι γεγονός πραγματικό. Για τους πολλούς χάθηκε πίσω από τα φώτα της Eurovision και τη ψήφιση των νέων μέτρων. Για τους υπόλοιπους που λιγάκι το επεξεργάστηκαν, σημαίνει ότι στο μικρό χωριουδάκι Γη, το ρήγμα έχει ξεκινήσει να ξεθεμελιώνει όλα τα γνωστά κοινωνικά συστήματα που πέρασαν και δοκιμάστηκαν στην ιστορία.

  Κάτι νέο και επώδυνο θα αναδυθεί από το ρήγμα αυτό και όσοι, παραβαίνοντας τον πρώτο Νόμο του Κλαρκ, θεωρούν ότι αυτό είναι αδύνατο, έχουν πιθανότατα άδικο.

  Latest articles

  More like this