Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
26 C
Volos
More
  ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ!

  ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ!

  Published on

  ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ!


  Η κυβέρνηση πιέζεται τόσο από την αντιπολίτευση, που πλειοδοτεί σε παροχολογία, όσο και από την Κομισιόν που ζητά είτε να διακοπεί τελείως η παροχή είτε να δίνεται με τα ίδια κριτήρια και στους άνδρες.
  Να επιστρέψει τις συντάξεις που περιέκοψε πέρυσι σε περίπου 32.000 άγαμες θυγατέρες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και… άλλων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση. Την ώρα που η τρόικα ψαλιδίζει το κοινωνικό μέρισμα που σχεδίαζαν να διανείμουν σε ευπαθείς ομάδες, στην κυβέρνηση κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα μέτρα άρσης των αδικιών που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες λόγω του μνημονίου, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τους την αποκατάσταση των άγαμων θυγατέρων που είδαν πριν από έξι μήνες τις ισόβιες συντάξεις που έπαιρναν, να εξανεμίζονται ή και να αναστέλλονται. Πηγή ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» ότι στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σενάρια για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων με βάση τα οποία η σύνταξη περικόπηκε ή σταμάτησε τελείως η χορήγησή της σε άγαμες θυγατέρες. Σε νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, θα υπάρχουν συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εντάξει και διάταξη που θα ακυρώνει -μερικώς ή και ολικώς- τη μείωση της σύνταξης που υπέστησαν πέρυσι περίπου 32.000 άγαμες θυγατέρες. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου λέγοντας ότι «αξιολογούμε πιθανές βελτιώσεις στα εισοδηματικά κριτήρια». Η αύξηση αυτή στις συντάξεις ενδεχομένως να ισχύσει και αναδρομικά από 1.1.2013. Άλλες πληροφορίες πάλι έλεγαν ότι παράλληλα με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τον Μάρτιο και αποτελέσματα διασταυρώσεων με βάση τις οποίες θα χάσουν τη σύνταξη εκατοντάδες γυναίκες που τις λάμβαναν παράνομα επί χρόνια αποκρύπτοντας ότι είχαν τελέσει γάμο και άρα έπρεπε να τους διακοπεί.
  Θα πάρουν ξανά συντάξεις: 
  Σε περίπτωση θανάτου εν ενεργεία υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημοσίου, τα ανήλικα τέκνα λαμβάνουν βάσει νόμου «ορφανική σύνταξη» μέχρι την ηλικία των 18 ετών ή έως τα 25 εάν σπουδάζουν. Συνέχιζαν να τη λαμβάνουν όμως διά βίου, μέχρι το 2010, και οι ανύπανδρες κόρες τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον παρέμεναν άγαμες. Και αν ακόμα, όμως, παντρεύονταν και εν συνεχεία χώριζαν, έπαιρναν ξανά τη σύνταξη για το υπόλοιπο της ζωής τους, εκτός αν έκαναν και άλλους γάμους. Η ισόβια σύνταξη καταργήθηκε λόγω κρίσης με τον νόμο 3865 το 2010 και πλέον δεν αποδίδεται σε καμία άγαμη θυγατέρα. Διατηρήθηκε όμως για περισσότερες από 30.000 δικαιούχους που είχαν κατοχυρώσει το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21η Ιουλίου 2010. Δύο χρόνια αργότερα όμως, με τον νόμο 4093/2012, οι όροι άλλαξαν από 01-01-2013 και για όσες ελάμβαναν επί χρόνια τη σύνταξη: 
   Ορίστηκε ανώτατο όριο (πλαφόν) κύριας σύνταξης για άγαμες θυγατέρες στα 720 ευρώ μηνιαίως ή 8.640 ευρώ τον χρόνο (720×12 μήνες = 8.640), χωρίς να θίγονται πάντως οι επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα που λαμβάνουν. Η μείωση εφαρμόστηκε με 7 μήνες καθυστέρηση και από τον Αύγουστο του 2013 γίνεται αναδρομικά με «αιματηρές» κρατήσεις στις συντάξεις τους. 
  Τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια. Αν μία ανύπανδρη κόρη έχει εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια, μισθούς κ.λπ.), τότε το ετήσιο σύνολο των εισοδημάτων αυτών αφαιρείται από το ποσό των 8.640 ευρώ, με αποτέλεσμα η μηνιαία σύνταξη να μειωθεί για τις περισσότερες από 250-500 ευρώ. Σε περιπτώσεις μάλιστα που τα λοιπά εισοδήματα ξεπερνούσαν τα 8.640 ευρώ, έχασαν ολόκληρη τη σύνταξη. 
  Ωστόσο η διακοπή ή περικοπή της σύνταξης έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2011 (δηλώσεις 2012), που το πιθανότερο είναι πως θα είχαν μειωθεί το 2013 – ή δεν υπήρχαν καν αν ήταν μόνον «τεκμαρτά». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες αυτές απέμειναν να ζουν εδώ και μισό χρόνο με λιγότερα από 720 ευρώ τον μήνα που υπολόγιζαν βάσει νόμου ή και χωρίς καθόλου εισόδημα, σε περιπτώσεις π.χ. που κόπηκε όλη η σύνταξη αλλά έχουν ξενοίκιαστο το ακίνητο που νοίκιαζαν, ή που άρχισαν να γίνονται αυξημένες κρατήσεις (αναδρομικά από 01-01-2013) στην ήδη «τσεκουρεμένη» σύνταξή τους. Έτσι, με τις αλλαγές που εξετάζονται στα εισοδηματικά κριτήρια, οι συγκεκριμένες συνταξιούχοι θα δουν αύξηση ή θα πάρουν και αναδρομικά πίσω μέρος ή και ολόκληρη τη σύνταξη που έχασαν. 
  Ρουσφέτια και αδικίες: 
  Το ζήτημα της ισόβιας σύνταξης σε ανύπανδρες κόρες επανέρχεται έτσι και απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο και ειδικά την κυβέρνηση που βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, καθώς από τη μία έχει να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα, ενώ από την άλλη πιέζεται τόσο από την αντιπολίτευση που πλειοδοτεί σε παροχολογία όσο και από την Κομισιόν που ζητά είτε να διακοπεί τελείως η παροχή είτε να δίδεται πλέον με τα ίδια κριτήρια και στους άνδρες, αλλιώς η χώρα απειλείται να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώνει και πρόστιμα! Για το δημοσιονομικό κόστος, έστω και μόλις 10 ευρώ τον μήνα επέστρεφε η κυβέρνηση «συμβολικά» στις 32.000 δικαιούχους της σύνταξης, το κόστος θα ξεπερνούσε τα 3.840.000 ευρώ τον χρόνο. Η άσκηση φαντάζει πολύ δύσκολη για μεγαλύτερα ποσά αν αποφασίσει να επιστρέψει και αναδρομικά τις περικοπές από 01-1-2013. Στο εσωτερικό μέτωπο πάλι, οι συντάξεις των άγαμων θυγατέρων λαμβάνουν πολιτικές διαστάσεις, ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης βομβαρδίζουν με επερωτήσεις την κυβέρνηση ζητώντας να καταργήσει πλήρως τα εισοδηματικά κριτήρια, η δε πίεση για μέτρα στήριξης των ένστολων και των οικογενειών τους αυξάνεται, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και τροπολογία- προσθήκη στη Βουλή για να καταργηθούν αναδρομικά και τα πλαφόν (720 ευρώ τον μήνα) που μειώνουν τις συντάξεις αυτές. Από την κυβέρνηση (αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους) υποστηρίζεται όμως και το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν μπορεί σε εποχές κρίσης να κόβονται συντάξεις ακόμα και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα που πλήρωναν επί 37 ή 40 χρόνια κανονικά τις εισφορές τους σε ένα ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, από την άλλη όμως να παίρνουν ισοβίως συντάξεις χωρίς όριο ακόμα και 2 ή 3 κόρες κάποιου υπαλλήλου που πλήρωσε εισφορές π.χ. επί 25-35 χρόνια αλλά έκτοτε πληρώνονταν «διά βίου» και ο ίδιος και τα παιδιά του, όσων ετών και αν είναι ή όσα χρόνια και να ζήσουν. 
  Η μεγαλύτερη κριτική που ασκείται όμως (και απειλεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα) αφορά στο ότι το συγκεκριμένο προνόμιο προσφέρεται αποκλειστικά στις άγαμες ή διαζευγμένες κόρες και όχι στα ανύπανδρα αγόρια ή και τα αδέλφια τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αντιδράσει και δεν εστιάζει στο αν πρέπει να καταβάλλεται η συγκεκριμένη σύνταξη, αλλά στο γιατί δεν καταβάλλεται και στους ενήλικους άγαμους άρρενες! Αν δεν βρεθούν τα λεφτά για να παίρνουν όλοι τη σύνταξη ή αν δεν κοπεί σε όλους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει προειδοποιήσει ευθέως μιλώντας στη Βουλή ότι «Η Χώρα κινδυνεύει με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια λόγω παραβίασης της οδηγίας περί εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών». 
  ΠΗΓΗ: (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 01/03/2014 – ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ – kostisplantzos@gmail.com – Σ.Λ.)

  Latest articles

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο συνταξιούχου αστυνομικού

  Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Βασίλειου Κορλού, συνταξιούχου αστυνομικού,...

  Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

  Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

  More like this

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο συνταξιούχου αστυνομικού

  Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Βασίλειου Κορλού, συνταξιούχου αστυνομικού,...