Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
25.6 C
Volos
More
  ΑρχικήΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΟι πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα...

  Οι πίνακες με τα αναδρομικά ποσά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) που πρέπει να επιστραφούν στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

  Published on

  ► Ποσά από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ και προσαύξηση «προσωπικών διαφορών» για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ.

  Σημαντικές διαφοροποιήσεις και ανι­σότητες στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου προκαλούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτει­ας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγ­ματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το μνημονιακό νόμο 4093/2013, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν με βάση τα καθεστώτα των ειδικών μισθο­λογίων. Στελέχη ΕΔ-ΣΑ, καθηγητές ΑΕΙ και ια­τροί του ΕΣΥ αντιμετωπίστηκαν εντελώς διαφορετικά από το ΣτΕ, καθώς τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου που εξέδωσαν τις σχετικές αποφάσεις αναγνώρισαν μόνο στους πρώτους το δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών από την 1η-8-2012, ενώ στις άλλες δυο κατηγορίες δεν επέτρεψαν το δικαίωμα αυτό.
  Έως Οκτώβριο
  Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να εφαρμόσει αυτή τη στιγ­μή όσες αποφάσεις του ΣτΕ επιτάσσουν την -με ή χωρίς αναδρομικά- αποκατά­σταση των αποδοχών των τριών αυτών κατηγοριών δημοσίων λειτουργών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, λόγω δη­μοσιονομικών δυσχερειών αλλά και μη συνυπολογισμού των υποχρεώσεων αυ­τών στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό. Η στάση της αυτή ωστόσο είναι προσω­ρινή και αναμένεται να αλλάξει μετά το καλοκαίρι και όσο θα πλησιάζουν χρονικά οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε το ΣτΕ έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφασή του για πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ-ΣΑ έως τον Οκτώβριο θα κληθεί να καταβάλει βαρύτατο πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της.
  Το πιο πιθανό λοιπόν είναι από το φθι­νόπωρο και εν όψει της εκλογικής χρονιάς του 2019 η κυβέρνηση να προαναγγείλει τη συμμόρφωσή της με όλες τις εκκρεμείς προς εκτέλεση αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια και να καταβάλει έστω και σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα ποσά των αυξήσεων και των αναδρομικών που οφείλει στις συγκεκριμένες κατηγο­ρίες δημοσίων λειτουργών, με τις όποιες ανισότητες έχουν ανακύψει.
  Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο για την αντι­συνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν με το ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια:
  Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντι­στοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 27.902,55 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των «προσω­πικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογί­ου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσε­ων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιου­λίου του 2012.
  Το ΣτΕ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή ανα­δρομικών στο σύνολο των αδικηθέντων δημοσίων λειτουργών, επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους».

   

   

   

   

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ-gpalaitsakis@e-typos.com
  (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-22/03/2018 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

  Latest articles

  ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  Ο ΗΡΩΝ (κατάστημα Βόλου), ενημερώνει ότι παρέχει πακέτα σε οικιακές παροχές με τις χαμηλότερες...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο απόστρατου αστυνομικού

    Θλίψη στην τοπική κοινωνία προκαλεί η είδηση του θανάτου του Νικολάου Στεφάνου, απόστρατου της...

  Εκδρομή Ανατολική Ρωμυλία, Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, Βάρνα.

  Με την εκδήλωση συμμετοχής καταβάλλεται το ποσό των 100€ κατά άτομο και η...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο συνταξιούχου αστυνομικού

  Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Βασίλειου Κορλού, συνταξιούχου αστυνομικού,...

  More like this

  ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  Ο ΗΡΩΝ (κατάστημα Βόλου), ενημερώνει ότι παρέχει πακέτα σε οικιακές παροχές με τις χαμηλότερες...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο απόστρατου αστυνομικού

    Θλίψη στην τοπική κοινωνία προκαλεί η είδηση του θανάτου του Νικολάου Στεφάνου, απόστρατου της...

  Εκδρομή Ανατολική Ρωμυλία, Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, Βάρνα.

  Με την εκδήλωση συμμετοχής καταβάλλεται το ποσό των 100€ κατά άτομο και η...