Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
23.9 C
Volos
More

  Τηρήται το Σύνταγμα;

  Published on  ΤΗΡΗΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;


  Είναι και θέμα Δημοκρατίας
  η μη συμόρφωση σε αποφάσεις του ΣτΕ

  Γράφει ο Σωτ.Αθ.Μουντζούρης
  Όπως είναι ήδη γνωστό στους πάντες-ύστερα και από την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε  η σχετική είδηση-οι ανήκοντες στο ειδικό μισθολόγιο στρατιωτικοί (Ένοπλες δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας δηλαδή),μετά την  προσφυγή τους στο ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη των περικοπών τους στην κανονισθείσα σύνταξή τους, δικαιώθηκαν  αφού οι διατάξεις του σχετικού νόμου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
  Οι στρατιωτικοί ( οι ανήκοντες στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών), εν ολίγοις,  με Νόμο του 2012 υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν χρήματα, αναδρομικά μάλιστα από 1ης Αυγούστου 2012, διότι ακυρώθηκε η αρχική  πράξη συνταξιοδότησής τους ,( που  είχε εκδοθεί τον χρόνο της απόλυσης-αποστρατείας των) και εξεδόθη νέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νόμου, που κανόνιζε  την σύνταξή τους  μειωμένη σε ποσοστό 10-30% ,ανάλογα με την μισθολογική προαγωγή  των στρατιωτικών.
  Έτσι οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί-σε αντίθεση με τους λοιπούς συνταξιούχους-υπέστησαν διπλή περικοπή (η πρώτη αφορά τις κρατήσεις  λόγω του μνημονίου, που ισχύουν για ΟΛΟΥΣ και η δεύτερη αφορά την μείωση της αρχικής κανονισθείσας σύνταξης και ακύρωσης της αντίστοιχης πράξης συνταξιοδότησής των),που έπληξε τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας των  αδικηθέντων, κάτι που  σαφέστατα  αναγνώρισε η απόφαση του ΣτΕ.
  Παρόμοια απόφαση εξεδόθη και από το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο (δηλ., το Ελεγκτικό Συνέδριο)στο οποίο προσέφυγαν ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων, που ακύρωσε την νέα πράξη συνταξιοδότησης και  επανέφερε σε ισχύ την αρχική τους.
  Ο Νόμος είναι σαφής «…..οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι  εφαρμοστέες  από την Διοίκηση και το κράτος…»,διότι  το Δικαστήριο αυτό  επέχει θέσει  συνταγματικού Δικαστηρίου όταν κρίνει  την νομιμότητα και την συνταγματικότητα των εκδιδομένων νόμων.
  Παρά ταύτα και παρά τις  δικαιολογημένες αντιδράσεις των ενδιαφερομένων  στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας (εν ενεργεία και αποστράτων) η πολιτεία « εκώφευσεν» και αρνείται μέχρι σήμερα να συμμορφωθεί  προς τις επιταγές  ισχυόντων Νόμων της.
  Το ερώτημα είναι εάν η ίδια η πολιτεία, όπως αυτή εκφράζεται με τα  θεσμοθετημένα όργανά της, σέβεται τους θεσμούς (εν προκειμένω την  ανεξάρτητη δικαιοσύνη) ή τους αγνοεί  με διάφορα προσχήματα.
  Ο κ. Υπουργός Οικονομικών προέβαλε το επιχείρημα «…ότι η Δικαιοσύνη κρίνει το δίκαιο και το άδικο και δεν μπορεί εκείνη να ρυθμίζει την οικονομική πολιτική».
  Κάποιος άλλος πρώην Υπουργός, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος, υπενθύμισε στον  Υπουργό Οικονιμικών ότι «…η δικαιοσύνη κρίνει  τι είναι συνταγματικό και τι αντισυνταγματικό και όχι μόνο το δίκαιο και το άδικο…» και  επομένως στην περίπτωση της αντισυνταγματικότητας ΟΦΕΙΛΕΙ η πολιτεία να συμμορφωθεί  και να διορθώσει την αντισυνταγματικότητα των νόμων που η ίδια έχει εκδώσει!
  Το θέμα  της  δικαίωσης των  ενστόλων από το ΣτΕ είναι  καθαρότατο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες,  λόγω σκοπιμοτήτων ή για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων και λαϊκισμών.
  Με απλά λόγια, επομένως, πρέπει να εφαρμοσθεί ο Νόμος που επιτάσσει την  αποδοχή και εκτέλεση των  αποφάσεων του ΣτΕ και στην προκείμενη περίπτωση: (1) Ακύρωση της τελευταίας πράξης συνταξιοδότησης των  συνταξιούχων στρατιωτικών (και Σωμάτων Ασφαλείας βεβαίως) (2) Επαναφορά της αρχικής τους πράξης συνταξιοδότησης και  (3) Επιστροφή των ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΉΤΩΣ παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους.
  Δηλαδή  η πολιτεία με Νόμο να εφαρμόσει για όλους τους  ενδιαφερομένους στρατιωτικούς, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε για εκείνους που προσέφυγαν σε αυτό και εξέδωσε και σχετικές  ατομικές αποφάσεις.
  Την 5η Σεπτεμβρίου 2014,ύστερα από προσφυγή των δικαιωθέντων, το ΣτΕ καλείται και πάλι να  εκδώσει νέα απόφαση για την άρνηση του  Υπουργείου Οικονομικών και των άλλων αρμοδίων αρχών να συμμορφωθούν στις πρόσφατες αποφάσεις  που αφορά το ειδικό μισθολόγιο των Στρατιωτικών.
  Εδώ σημειώνουμε την σύντμηση των προθεσμιών, εκ μέρους του Προέδρου του ΣτΕ, για να μην  απωλεσθεί πολύτιμος χρόνος ως προς την εκτέλεση των Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί!!
  Η Δικαιοσύνη  εκ τους Συντάγματός μας είναι ανεξάρτητη και  οφείλουμε όλοι («όχι  εν λόγοις,  αλλά εν έργοις…») να σεβόμαστε  και να συμμορφωνόμαστε στις αποφάσεις της! Αυτό επιβάλλουν και οι κανόνες του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας μας.

  #sidebar-wrapper, #midsidebar-wrapper, .gapad2, .blog-pager, .post-header-line-1, .post-footer { display:none !important;} #main-wrapper { width:98%!important;} .post { width:98%!important; }

  Latest articles

  ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  Ο ΗΡΩΝ (κατάστημα Βόλου), ενημερώνει ότι παρέχει πακέτα σε οικιακές παροχές με τις χαμηλότερες...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο απόστρατου αστυνομικού

    Θλίψη στην τοπική κοινωνία προκαλεί η είδηση του θανάτου του Νικολάου Στεφάνου, απόστρατου της...

  Εκδρομή Ανατολική Ρωμυλία, Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, Βάρνα.

  Με την εκδήλωση συμμετοχής καταβάλλεται το ποσό των 100€ κατά άτομο και η...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο συνταξιούχου αστυνομικού

  Θλίψη προκαλεί στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Βασίλειου Κορλού, συνταξιούχου αστυνομικού,...

  More like this

  ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  Ο ΗΡΩΝ (κατάστημα Βόλου), ενημερώνει ότι παρέχει πακέτα σε οικιακές παροχές με τις χαμηλότερες...

  Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο απόστρατου αστυνομικού

    Θλίψη στην τοπική κοινωνία προκαλεί η είδηση του θανάτου του Νικολάου Στεφάνου, απόστρατου της...

  Εκδρομή Ανατολική Ρωμυλία, Μαύρη Θάλασσα, Μπουργκάς, Βάρνα.

  Με την εκδήλωση συμμετοχής καταβάλλεται το ποσό των 100€ κατά άτομο και η...