Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
16.2 C
Volos
More
    ΑρχικήΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ«Ομπρέλα» προστασίας σε δημότες «ανοίγει» ο Δήμος Βόλου

    «Ομπρέλα» προστασίας σε δημότες «ανοίγει» ο Δήμος Βόλου

    Published on

    Θα εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου υπερχρεωμένοι πολίτες να μη χάσουν τα σπίτια τους

    «Ομπρέλα» προστασίας σε δημότες με «κόκκινα» δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό κεραμίδι που έχουν πάνω από το κεφάλι τους, την πρώτη κατοικία τους, «ανοίγει» ο Δήμος Βόλου. Ετοιμάζεται να δημιουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα προβαίνει σε εξαγορά των «κόκκινων δανείων» δημοτών του Βόλου από τις τράπεζες στα πρότυπα λειτουργίας των funds, με τη διαφορά ότι αντί να απαιτεί την πληρωμή του συνολικού ποσού του δανείου, θα διεκδικεί μόνο το ποσό που πλήρωσε για την εξαγορά του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσει ένα «κόκκινο δάνειο» ύψους 100.000 ευρώ από μία τράπεζα, έναντι 10.000 ευρώ, θα απαιτεί από το δανειολήπτη να αποπληρώσει τις 10.000 ευρώ και όχι τις 100.000 ευρώ του δανείου του.

    Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

    Η παραπάνω πρωτοβουλία, με την προϋπόθεση να νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα σύστασης από τους δήμους εταιρειών ειδικού σκοπού, θα αποτελέσει «σωσίβιο» για χιλιάδες δημότες που έχουν κόκκινα δάνεια, έχουν χάσει τις ρυθμίσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

    Την πρόταση της δημοτικής αρχής που έρχεται προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μπέος μαζί με τον δήμαρχο Ζαχάρως, Παντζή Χρονόπουλο, έχουν επεξεργαστεί την πρόταση, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και πρόκειται να ψηφιστεί στη γενική της συνέλευση.

    «Θέλω να πιστεύω ότι τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψηφιστεί ομόφωνα η πρόταση της δημοτικής αρχής. Και ότι με αυτή την απόφαση θα δώσουμε πάσα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών ειδικού σκοπού από τους δήμους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να σώσουν τις περιουσίες των δημοτών τους από τα χέρια των τοκογλύφων, των αρπακτικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Βόλου, είναι από τους ΟΤΑ που έχει τη δυνατότητα, λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης των ταμείων του, να προστατεύσει τους δημότες του από το ενδεχόμενο να χάσουν την πρώτη τους κατοικία. «Είμαστε σε θέση να γλιτώσουμε στην κυριολεξία την περιουσία των αδύναμων οικογενειών», τόνισε.

    Ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα ισχύσει για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη «κι όχι για απατεώνες». Θα αφορά σε κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία δημότες αδυνατούν να πληρώσουν, ακόμη και με τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει, και θα μπορέσουν να εξοφλήσουν καταβάλλοντας σε ορίζοντα έως 10 χρόνια το ποσό με το οποίο αγόρασε ο δήμος τα δάνεια από τις τράπεζες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

    «Με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή αποδεικνύει και εμπράκτως ότι είναι δίπλα στους πολίτες. Αφουγκράζεται τα προβλήματα και είναι στο πλευρό τους. Η Βουλή έχει στο πιάτο της έτοιμη μια πρόταση και η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει εμπράκτως αν είναι υπέρ των αδύναμων πολιτών», πέταξε το γάντι ο κ. Μπέος.

     

    Πώς θα λειτουργήσει

    Το σύστημα θα λειτουργήσει ως εξής: Για παράδειγμα οικογενειάρχης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο αδυνατεί αποδεδειγμένα να αποπληρώσει. Εχει προχωρήσει σε ρύθμιση, αλλά και πάλι αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις, με αποτέλεσμα να απειλείται να βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό, και ο ίδιος με την οικογένειά του να μείνουν στον δρόμο.

    Ο δήμος θα φροντίζει για την εξαγορά του δανείου από την τράπεζα, όπως κάνουν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί. Αντί για 100.000 ευρώ, το δάνειο θα εξαγοράζεται προς 10.000 ευρώ, για παράδειγμα, και με ρύθμιση που θα κάνουν οι οφειλέτες, αυτή τη φορά με τον Δήμο Βόλου, θα καλούνται να εξοφλήσουν το ποσό των 10.000 ευρώ κι όχι των 100.000 ευρώ, ξεχρεώνοντας το σπίτι τους χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι δόσεις θα ρυθμίζονται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οφειλέτη, και θα αφορούν σε χρονικό βάθος δεκαετίας.

    Latest articles

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    More like this

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...