Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.9 C
Volos
More
    ΑρχικήΑστυνομίαΣυμβουλές για ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο από τον αρχιφύλακα Γιώργο Σκόνδρα

    Συμβουλές για ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο από τον αρχιφύλακα Γιώργο Σκόνδρα

    Published on

    Γιωργος ΣΚΟΝΔΡΑΣ

    Για τις απειλές που κρύβονται πίσω από την οθόνη μίλησε ο αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, κ. Γιώργος Σκόνδρας, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που ο χρόνος που διαθέτει ο καθένας μας για να «σερφάρει» στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο 32χρονος αστυνομικός, ο οποίος σήμερα το πρωί μίλησε «ζωντανά» σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής πλοήγηση στο ίντερνετ.

    Πλέον αρκεί ένα μόνο «κλικ» για πολλά πράγματα. Από έναν απλό έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι τραπεζικές συναλλαγές ή να περιηγηθούμε στα κοινωνικά δίκτυα, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Ωστόσο, η σύνδεση στο διαδίκτυο εγκυμονεί τους ίδιους, ίσως και περισσότερους κινδύνους, όπως ισχύει και στην πραγματική ζωή. Στον κυβερνοχώρο υπάρχουν εγκληματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάθε παραμέληση, τόσο ανθρώπινη όσο και τεχνική, για να υποκλέψουν πληροφορίες, να διαδώσουν ιούς ή να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να τους προσπορίσει οφέλη από τους χρήστες.

    «Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες, τους οποίους πρέπει να τηρούμε κάθε φορά που αποφασίσουμε να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο», σημείωσε ο κ. Σκόνδρας. Το βασικότερο, πάντως, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΛΑΣ, είναι ο χρήστης να αναγνωρίζει πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά: «Υπάρχουν σημάδια που μπορούμε να ερμηνεύουμε, όταν ενδεχομένως κάτι δεν μας αρέσει. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί κρατάει στα χέρια του μία συσκευή και οι γονείς δεν το έχουν οριοθετήσει, ώστε να πλοηγείται σε προγράμματα της ηλικίας του. Κάθε εφαρμογή στο διαδίκτυο, πρέπει να συμβαδίζει με την ηλικία του χρήστη, ειδικά εάν είναι ανήλικος. Όπως ακριβώς ισχύει με τα τηλεοπτικά προγράμματα. Επίσης, ο γονέας οφείλει να έχει εγκαταστημένο πρόγραμμα antivirus, που παρέχουν προστασία και να μην επιτρέπει στο παιδί τη δημιουργία ψεύτικων email. H διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ενήλικα. Εάν ένα παιδί δημιουργήσει ψεύτικο λογαριασμό, με άλλα στοιχεία, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση οπουδήποτε και ο γονιός να μην το αντιληφθεί εύκολα».

    Στη συνέχεια ο αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου μίλησε για τα social media: «Υπάρχουν εφαρμογές, όπως το Tik-Tok και το Instragram, που είναι διάσημες. Όμως, πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ακριβώς τους σκοπούς που εξυπηρετούν τέτοια apps. Έτσι, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι, πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, για να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε πως δεν δίνουμε το κινητό στο παιδί και του λέμε: «Μπες στο Tik-Tok, για να μας αφήσεις ήσυχους». Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας https://www.cyberkid.gov.gr/ είναι πολύ χρήσιμη και παρέχει αρκετές συμβουλές, για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Βέβαια, η σωστή έκφραση για τον γονέα δεν είναι «παρακολούθηση», αλλά «επιτήρηση». Υπάρχουν αρκετά τέτοια προγράμματα, που επιτρέπουν τον έλεγχο της συσκευής του παιδιού από εκείνη του ενήλικα. Με μία σωστή κουβέντα και επικοινωνία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον».

    * O αρχιφύλακας κ. Γιώργος Σκόνδρας σήμερα (9/4/2021) στις εννέα το πρωί, ήταν καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» – ΟΚΑΝΑ, στον σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» στους 104 FM, με συντονιστή τον Νίκο Βαραλή.

    e-thessalia.gr

    Latest articles

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

    More like this

    Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

    Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

    Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

    Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

    “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

    Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...