Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
20.1 C
Volos
More
  ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔιάφορα - ενδιαφέρονταΕπιδότηση στεγαστικών δανείων για να σωθεί η πρώτη κατοικία

  Επιδότηση στεγαστικών δανείων για να σωθεί η πρώτη κατοικία

  Published on

  ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

  Κινήσεις σε πέντε μέτωπα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα με φοροελαφρύνσεις και τόνωση του επενδυτικού κλίματος. Συγκεκριμένα:
  1. Σχέδιο για την αποτελεσματική επίλυση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείωνγια πρώτη κατοικία με τρόπο ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έτσι να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων προβλέπει ακόμα και την επιδότηση ώστε οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι η χώρα με την ισχυρότερη κάλυψη της στεγαστικής πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους, παρέχοντας διευκολύνσεις σε όσους πραγματικά δε μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές τους υποχρεώσεις των στεγαστικών τους δανείων».
  Με αυτή τη δήλωση, στην «Η, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παρεμβαίνει στη συζήτηση που άνοιξε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα δε υποστηρίζει ότι έγινε «σκόπιμη παραποίηση και αλλοίωση» των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από όσους «δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ακόμα και το μείζον και ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα της πρώτης κατοικίας».
  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές δυνατές λύσεις όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με διπλό στόχο:
  α. Ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός των υφιστάμενων δανειοληπτών που ανήκει στις οικονομικά αδύνατες ομάδες να διατηρήσει τα ακίνητα του προστατευόμενος από πλειστηριασμό.
  β. Οι μελλοντικοί δανειολήπτες αλλά και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην χώρα, να μην επιβαρυνθούν από μια στεγαστική πίστη που χαρακτηρίζεται από μεγάλο επιτοκιακό κόστος και υπερβολικά αυστηρούς δανειοδοτικούς όρους. Κάτι που θα συνέβαινε αν αποδομούνταν τα συναλλακτικά ήθη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. «Σε δύσκολα προβλήματα σαν αυτό των κόκκινων στεγαστικών δανείων», προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «πρέπει να μπορούμε να συζητούμε έχοντας όλα τα δεδομένα στην διάθεση μας, ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά κάθε διαθέσιμης εναλλακτικής λύσης. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να υιοθετήσει και εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές που εξυπηρετούν το κοινό καλό με τον πλέον πρόσφορο τρόπο».
  Τα σενάρια
  Στην αναζήτηση οριστικής λύσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2014 που λήγει και τυπικά η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ, «προσαρμοσμένα όμως στην ελληνική πραγματικότητα στην οποία η ιδιοκτησία είναι ταυτισμένη με την ελληνική οικογένεια».
  Ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να μετατραπούν σε διαχειριστές ακινήτων. «Οι τράπεζες δε θέλουν τα ακίνητα, θέλουν να πληρωθούν και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και παραπέμπουν σε λύση η οποία θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, ακόμα και με επιδότηση, για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, αποφεύγοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών.
  Άλλωστε, στόχος των σχεδιασμών του Μαξίμου είναι οι πλειστηριασμοί να περιοριστούν, διότι το αντίθετο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων, θα ωθούσε περισσότερους δανειολήπτες να μην εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια, που σήμερα είναι ενήμερα.
  2. Στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων σε πρώτο πλάνο θέτει η κυβέρνηση τα ακίνητα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων, υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θωρείται δεδομένη η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των ακινήτων. Οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να μειωθούν και να προσεγγίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα των πραγματικών τιμών. Ωστόσο οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να ισχύσει πιθανότητα το 2016, καθώς πρέπει να γίνει «χαρτογράφηση» όλης της χώρας και οι αρμόδιες επιτροπές να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
  3. Για να υπάρξει πιο άμεση παρέμβαση στη φορολογία ακινήτων στο τραπέζι υπάρχει η εισήγηση για αναπροσαρμογή των συντελεστών βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. «θα δούμε τι θα πειράξουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά
  4. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι εάν η (έκτακτη) εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί από τον επόμενο χρόνο. Όπως επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «για να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, σε ποιούς τομείς και το ύψος τους πρέπει να υπάρξει μια συνολική μελέτη δημοσιονομικών επιπτώσεων και οφέλους για την κοινωνία. Αυτή μελέτη γίνεται τώρα».
  5. Από τα καυτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαχειρίσιμο τρόπο είναι τα πανευρωπαϊκά stress tests στις τράπεζες. «Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία μας να χρειασθεί νέα, Τρίτη, ανακεφαλαιοποίηση για τις συστημικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα πνίξει την οικονομία», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Αν και φαίνεται να έχει λυθεί θετικά το πρόβλημα του συνυπολογισμού των αποτελεσμάτων των αναδιαρθρώσεων, παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι «υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης» ακόμη και αλλαγή του τρόπου και χρόνου υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα τελικά αποτελέσματα.
  6. Η μεγάλη μάχη πάντως αφορά την οριστική λύση στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος ώστε η εξυπηρέτηση του να είναι βιώσιμη και να δίνει «ανάσες» για την χρηματοδότηση της οικονομίας. Όπως σημειώνει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «εμείς βιαζόμαστε για την λύση, το ΔΝΤ όχι, θέλει παράταση των διαπραγματεύσεων γιατί θέλει να δει τους ευρωπαίους να υλοποιούν την δέσμευση που ανέλαβαν» έναντι της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα το «κλειδί» είναι η ρητή δέσμευση της Ελλάδας, οι εγγυήσεις που θα υπάρξουν για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων…
  Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

  #sidebar-wrapper, #midsidebar-wrapper, .gapad2, .blog-pager, .post-header-line-1, .post-footer { display:none !important;} #main-wrapper { width:98%!important;} .post { width:98%!important; }

  Latest articles

  Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

  Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

  Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

  Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

  “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

  Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...

  More like this

  Συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

  Η Π.Ο.Α.Σ.Α. συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της Αττικής που θα λάβει χώρα...

  Απεβίωσε συνταξιούχος Βολιώτης αστυνομικός

  Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο συνταξιούχος αστυνομικός Αθανάσιος Γεωργούλας. Η κηδεία του θα...

  “Εφυγε” αιφνίδια 73χρονος απόστρατος αστυνομικός

  Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν πως έφυγε από τη ζωή ένας 73χρονος – ενώ...